HABERLER
  • Orta Doğu Gerilimi: Petrol Fiyatlarında Yükseliş
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
TÜPRAŞ AR-GE MERKEZİ AÇILDI

Bakan Işık törende yaptığı konuşmada Türkiye΄nin hedefi olmayan, dümeni kırık bir gemi olmadığını belirterek, "Aksine kendisine 2023 yılı hedeflerini benimsemiş ve bu hedeflere ulaşma noktasında kararlı adımları atan bir ülke" dedi.

Tüpraş İzmit Rafinerisi΄ndeki Ar-Ge Merkezi΄nin açılış törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Atay, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Koç Holding CEO΄su Turgay Durak, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Menioğlu, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, sanayici sanayici ve işadamları katıldı.

Tüpraş İzmit Rafinerisi B Bölgesi΄nde 19 Eylül 2012 tarihinde yapımına başlanan tasarım ve test merkezi, laboratuvar alanı, ofisler ve200 yüz kişilik konferans salonundan oluşan yaklaşık 7 bin 500 metrekare alana kurulu Ar Ge Merkezinde geleceğe yönelik petrokimya ve rafineri teknolojileri geliştirmek, sahada uygulamak üzere yapılandırılmış bir tesisten oluşuyor.

΄TÜPRAŞI ÖZELLEŞTİRMENİN GURURUNU YAŞIYORUM΄

Törendeki konuşmasında, dünyada ve Türkiye΄de en önemli sektörün enerji sektörü olduğunu belirten Bakan Fikri Işık, şunları söyledi:

"Dünyada enerji alanındaki rekabeti görmek mümkün. Ülkemizin stratejik konumunun farkındayız. Bu alanda da Türkiye΄nin tartışmasız en büyük şirketi ve sanayide de Türkiye΄nin bir numaralı şirketi Tüpraş΄tayız. Türkiye΄de devlet yatırımı olarak kurulmuş ülkemizin önemli ihtiyaçlarını karşılamış bir şirketimiz. 2006 yılında özelleştiği dönemde inanılmaz tartışmalar vardı. Tüpraş΄ın stratejik olduğunu ve özelleştirilemeyeceği söylenmişti. Kelli felli adamlar felsefi gerekçelerle bu özelleştirmeye karşı çıkmışlardı. Genel Müdürümüz Yavuz beyin ortaya koyduğu rakamlarla Tüpraş΄ı özelleştirmekle Türkiye΄nin geleceğine yönelik ne kadar iyi adım attığımızın gururunu yaşıyorum."

΄KOÇ AİLESİNDEN DE OLSANIZ SIRTINIZ TERLEMEDEN MAAŞ ALAMAZSINIZ΄

Tüpraş΄a yapılan yatırım ve istihdamın sağlanmasın kolay olmadığını söyleyen bakan Işık, "5 milyar dolarlık bu yatırımı devlet imkanlarıyla sizin bu yatırımı yapmanız hiç kolay değil. Bu kadar yeni istihdamı sağlamanız hiç kolay değil. Burada Koç ailesinin değerli mensupları var. Eminim ki burada Koç ailesinden de olsanız sırtınız terlemeden maaş alamazsınız. İşte bu sayede Tüpraş bir dünya markası haline geldi. Bugün ülkemizin geleceğine, Tüpraş΄ın geleceğine yönelik de en önemli ve stratejik adımlandan bir tanesi hayata geçirilmesi için buradayız. Bugün Türkiye hedefi olmayan, dümeni kırık bir gemi değil. Aksine kendisine 2023 yılı hedeflerini benimsemiş ve bu hedeflere ulaşma noktasında kararlı adımları atan bir ülke" dedi.

΄YÜZDE 40 DESTEĞİ DEVLET OLARAK BİZ VERİYORUZ΄

Bakan Işık konuşmasında, devlet olarak her zaman Ar-ge ve inavasyon noktasında kim harcama yapmak istiyorsa onun en az yüzde 40΄ını devlet olarak vereceklerini belirterek, "100 milyon liraya yakın yatırım yapılmış burada. Biz 40 milyon liraya yakın destek vermişiz. Koç Grubu için 40 milyon önemli bir destek olmayabilir. Devletin yanında olmasını hissetmesi, her şirket için çok önemli. Şu ana kadar Ar-ge merkezi sayısı 150 ulaştı. Çalışan sayısı 20 bini geçti. Orta ölçekli işletmeleri de Ar-ge konusunda destekliyoruz. Ar-ge çok zor ve zahmetli bir iş. Bazen yaptığınız bir çok araştırmayı çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz. Bugün burada kamu, üniversite ve sanayi işbirliğini de son derece önemli görüyoruz. Tüpraş΄ın Kocaeli Ünversitesi, Koç Üniversitesi ile birlikte çalışıyor olması tüm ar-ge yatırım şirketler açısından önemli olacak" diye konuştu.

ÖMER KOÇ; ΄ŞİRKET BAŞARILARI PATENT SAYILARI İLE ÖLÇÜLMEKTE΄

Ar-Ge Merkezinin Tüpraş΄ı teknoloji geliştirme çalışmalarında öncü kılacağını söyleyen Ömer Koç ise konuşmasında, Türkiye΄de özel sektörün ilk Ar-ge faaliyetini, merhum Vehbi Koç tarafından 1975 yılında, holding bünyesinde kurulan ΄Koç Araştırma ve Geliştirme Merkezi΄ ile başladığını hatırlatarak şöyle devam etti:

"39 yıl sonra, ülkemizin enerji ve akaryakıt sektörlerine ait ilk ve tek Ar-Ge Merkezi΄nin yeni yerleşkesinin açılışı için bir aradayız. Uzman araştırmacıları, AB standartlarında en üst seviyedeki ölçme ve test yeteneğine sahip laboratuvarları ile Ar-Ge Merkezimiz, Topluluğumuz ve ülkemizin lider sanayi şirketi Tüpraş΄ı teknoloji geliştirme çalışmalarında da öncü kılacağına inanıyoruz. Ülkemizin geleceğine duyduğumuz güven, bizi daha yüksek hedefler koymaya yönlendiriyor. Küresel rekabette kalıcı olmak ve başarı için, teknolojik yetkinliğe ulaşmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Çünkü günümüzde şirket başarıları artık teknolojik yetkinlikler ve patent sayıları ile de ölçülmekte. 2011-2014 yılları için hazırlanan Sanayi Stratejisi Belgesi΄nde, orta ve yüksek teknolojili sektörlerin ekonomideki ağırlığının artırılması, Türkiye΄nin sanayi stratejisi olarak belirlenmiştir. Bu anlamda Ar-Ge çalışmaları, ekonomik katma değeri artırırken, cari açığın kapatılmasına da hizmet edecektir."

΄ARGE TEŞVİKLERİNE DEVLETİN DESTEĞİ MÜHİMDİR΄

Ar-ge hizmetlerine devletin verdiği desteğin önemine değinen Ömer Koç konuşmasını söyle sürdürdü:

"Ülkemizde son 10 yılda Ar-ge΄ye ayrılan kaynakların ciddi şekilde arttığı hepimizin malumu. Ancak Ar-ge çalışmalarının ticari getiriye dönüşmesinde halâ arzu ettiğimiz seviyede değiliz. Sevindirici olan, Türkiye΄nin inovasyon performansındaki gelişme hızının, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeden daha yüksek olmasıdır. Bu konuda zayıf olduğumuz alanlar ise insan kaynakları ve şirketlerin inovasyon yatırımları olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle Ar-ge teşvikleri ve faaliyetlerin devlet desteği ile artarak sürmesi fevkalade mühimdir."

΄AR-GE FALİYETLERİNE HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEĞİZ΄

Koç grubunu 88 yıldır geleceğe hazır olmak için yatırımlarını zamanında ve başarı ile gerçekleştirmek için çalışmalarını tutkuyla sürdürdüğünü söyleyen Ömer Koç, " İçinde bulunduğumuz rekabetçi ortamda zamanın ruhunu yakalamanın, uzun vadeli stratejilere odaklanmak, riskleri etkin biçimde yönetmek ve teknolojik yetkinliğe ulaşmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bu inançla Ar-ge faaliyetlerine yaptığımız yatırımlara topluluk olarak hız kesmeden devam edeceğiz. Son beş yılda yaptığımız 3 milyar Türk Lirası Ar-ge harcamasına ek olarak, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz 677 milyon Türk Lirası bedel ile ülkemizin özel sektör Ar-ge harcamasının yaklaşık %10΄unu gerçekleştirdik. Avrupa Komisyonu΄nun Ar-ge harcamalarına göre yaptığı ilk bin şirket sıralamasında 614΄üncü sırada yer alarak, ülkemizi temsil eden tek Türk kuruluşu olduk. Bu gurur ve sorumlulukla teknoloji geliştirme ve inovasyonun önemine olan inancımız, heyecanımızı bir kat daha arttırıyor. Bugün tanıklığınız ile açılışını birlikte gerçekleştireceğimiz Ar-ge Merkezimizin ülkemizin yetkinleşme yolculuğunda örnek ve öncü olması temennisi ile hizmete girmesini sağlayan, başta bakanlığımız olmak üzere Tüpraş΄ın değerli yöneticilerini, araştırmacılarımızı yürekten kutluyor, heyecanımızı paylaşmanızdan dolayı hepinize teşekkürlerimi iletiyorum" diye konuştu.

VALİ: KOÇ AİLESİ BİZİ HİÇ KIRMADI

Koç grubunun Kocaeli΄ne ve Türkiye΄ye çok katkılar yaptığını söyleyen Kocaeli Valisi Ercan Topaca, "Ar-ge ile birlikte bu katkıların çok daha fazla olacağını, ülkemizdeki teknolojinin, katma değerin artırılmasına çok faydalı olacağını umuyoruz. Koç ailesiyle biz sadece yatırımlar dolayısıyla tanışmıyoruz kent olarak. Aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerini üstlenilemesinde, eğitim yatırımlarında ve sosyal desteklerde bizi hiçbir zaman kırmadılar. Bu boyutuyla da teşekkür etmek istiyorum. Sanayinin kentle uyumlu olması, oradaki refah düzeyeni arttıracak, yenilikleri o kente getirmesi önemlidir. Ford, Tüpraş gibi yatırımlarda büyükşehir ve diger belediyelerin payının arttırılmasında önemli payı var. Buradaki Ar-ge faliyetleri kimya sektöründe bizim kentimiz petro kimya alanında bir üsttür. Onların da bir üst lige çıkması ve Ar-gelerini geliştirmesi konusuda önemli katkılar yapacaktır" diye konuştu.

΄KOÇ AİLESİNİ TEBRİK EDİYORUM΄

Yaptığı çalışmalar ve sağladığı katkılar nedeniyle Koç ailesinin tebrik ettiğini söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, "Ar-ge ülkenin gelişmesi açısından hükümetimiz tarafından da büyük ölçekte destekleniyor ve teşvik ediliyor. Yerel yöneticiler olarak hizmette de bu Ar-ge çalışmalarını yapıyoruz. Bu Ar-ge çalışmalarını biz de yapıyoruz. Denizimizi nasıl temizleyebiliriz, nerelerden kirleniyor bunların 10 yıldır ölçümlerini yapıyoruz. Bilim, bilgi ile hareket ettiğiniz zaman çok kısa zamanda önemli mesafeler alıyorsunuz. Ar-ge çalışmalarına önem verilmesiyle ülkemiz kalkınma ve gelişmeyi sağlayacaktır. Emeği geçen tüm Koç ailesine ve çalışanları tebrik ediyorum. Hayırlısı olsun" diye konuştu.

΄TÜPRAŞ HER ALANDA YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDİYOR΄

Koç grubunun Tüpraş΄a her alanda yatırım yapmaya devam ettiğini söyleyen Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ise, "Kuruluşundan bu yana ülkemizin akaryakıt ihtiyacını, en üst teknolojik gelişmeleri uygulayarak, güvenli ve en yüksek kalitede sağlayan, Tüpraş΄ımızın gelişiminde önemli bir kilometre taşı olacak Ar-ge Merkezimizi bugün açıyoruz. 2006 yılında 8 konsorsiyumun katıldığı ihalede 4 milyar 140 milyon Amerikan Doları ödeyerek Tüpraş΄ın % 51 hissesini devir alan Koç Grubu, Tüpraş΄a her alanda yatırım yapmaya devam ediyor" dedi.

7 BİN 500 M2 ALANA KURULDU

Tüpraş İzmit Rafinerisi B Bölgesi΄nde 19 Eylül 2012 tarihinde yapımına başlanan tasarım ve test merkezi, laboratuvar alanı, ofisler ve 200 kişilik konferans salonundan oluşan yaklaşık 7 bin 500 m2 alana kurulu Ar- Ge Merkezinde geleceğe yönelik petrokimya ve rafineri teknolojileri geliştirmek, sahada uygulamak üzere yapılandırılmış bir tesisten oluşuyor. Uzman araştırmacıları, AB standartlarında en üst seviyedeki ölçme ve test yeteneğine sahip laboratuvarları ile Ar-Ge Merkezi, Koç Topluluğunun ve ülkemizin ekonomik ve stratejik anlamda en büyük sanayi şirketi olan Tüpraş΄ı, rafinericilik, akaryakıt ve enerji alanında yapılacak teknoloji geliştirme çalışmalarında da öncü kılacak. Konuşmaların ardından Bakan Fikri Işık ve törene katılan protokol Ar-Ge Merkezini gezdi.

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 11 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2014 - 4. ay