HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
İNTİFA HAKKI VE BENZERİ ETKİYE SAHİP SOZLESMELER İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

İNTİFA HAKKI VE BENZERİ ETKİYE SAHİP SOZLESMELER İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLAR

 

 

Rekabet Kurulunun 30.10.2008 tarihli Total-Akdağ kararı ve 5.3.2009 tarihli Barbaros-Alpet ve Polpet-Moil kararlarıyla sekillenen surece bağlı olarak Rekabet Kurumuna yazılı ve sozlu sekilde yoneltilen cok sayıda soru bulunmaktadır. Bu bağlamda Kurulun intifa ve benzeri etkiye sahip sozlesmeler ile bayilik sozlesmelerinin iliskisine dair yaklasımının, somut olaylarda nasıl uygulanacağı konusunda sektorde cesitli tereddutlerin var olduğu anlasılmıstır.

 

Bu nedenle ilgili kararlarla ortaya konulan yaklasımın ana unsurları asağıda ozet olarak sıralanmıs ve en fazla one cıkan sorular belirlenerek, bu sorulara yonelik asağıdaki acıklamalar hazırlanmıstır. Sektorun ve kamuoyunun daha net aydınlatılabilmesi bakımından yapılan acıklamalar, verilen orneklerle somutlastırılmaya calısılmıstır.

Dolayısıyla anılan sorular ve acıklamalarda zaman icinde ve ihtiyac halinde değisiklik yapılabileceği gibi bunlara yenilerinin de eklenmesi soz konusu olabilecektir. Belirtilen bu acıklamalar 1. Daire Baskanlığı tarafından hazırlanmıs olup, Rekabet Kurulu acısından hicbir bağlayıcılığı bulunmamaktadır.

2002/2 sayılı Dikey Anlasmalara iliskin Grup Muafiyeti Tebliğ cercevesinde rekabet etmeme yukumluluğu iceren anlasmalar bakımından grup muafiyeti kapsamına girebilecek intifa hakkı sozlesmesi (veya benzeri nitelikteki diğer sozlesmeler) ile bayilik iliskilerini genel olarak iki grupta toplamak mumkundur:

 

1) İntifa hakkı veren bayi, intifa hakkı tanıdığı sağlayıcı (dağıtıcı) ile intifa verilen arazi uzerindeki istasyon dahilinde azami bes yıllık bir bayilik ve intifa sozlesmesi yapabilir.

Dolayısıyla intifa hakkı veren bayii, her bes yılın sonunda bayilik sozlesmelerini yenilerken, intifa sozlesmelerini de buna uygun olarak en fazla beser yıllık donemler halinde akdetmelidir.

 

2) İntifa hakkı sahibi sağlayıcı, 2002/2 sayılı Tebliğ’in 5. maddesinin (a) bendi hukmu cercevesinde getirilen istisna kapsamında, intifa veren malik ile bağlantısı olmayan ucuncu kisilerle intifa hakkının suresi sonuna kadar bes yılla sınırlandırılmaksızın bayilik sozlesmeleri yapabilir. Ancak bu tur bir durumda malik ile dağıtıcı arasındaki iliskinin en bastan itibaren sadece intifa, kira vb. sozlesmeler seklide kurulması esastır.

 

1) Rekabet Kurumu tarafından yayımlanan kararlarda, intifa hakkının grup muafiyetinden yararlanma suresinin bes yıl ile sınırlandırıldığı belirtiliyor. Bu sınırlama her kosulda gecerli midir? Bu surenin asılmasının sonucları nelerdir?

 

Cevap: İntifa ve benzer etkiye sahip sozlesmelerin muafiyetten yararlanma surelerinin bes yıl ile sınırlandırılmasının nedeni, bu tur sozlesmelerin bayiler uzerine getirilen rekabet yasağının suresini fiilen uzatarak, 2002/2 sayılı Tebliğ ile izin verilen bes yılın otesine tasımasıdır.

Dolayısıyla bu sınırlama, intifa ve kira gibi sozlesmelerle bayilik sozlesmesinin taraflarının hukuki ya da iktisadi olarak aynı olmaları halinde gecerlidir.

 

Örnek: İstasyon sahibi A, 1.1.2008 tarihinde dağıtım sirketi ile bes yıllık bayilik anlasması yapmıs ve aynı tarihte dağıtım sirketi lehine yirmi yıllık intifa hakkı tanımıstır. İstasyon, bizzat A’nın sahip olduğu lisans kapsamında isletilmektedir.

Burada hem bayilik, hem de intifa sozlesmelerinin tarafları aynı olduğundan; bayilik sozlesmesi bes yılı gecemediği gibi kira ve intifa sozlesmeleri de bes yılı asan sureler bakımından muafiyetten faydalanamaz. Dolayısıyla mevcut bayilik ve intifa sozlesmesinin muafiyetten yararlanma suresi, 1.1.2013 tarihinde sona erecektir.

 

Alıcıya getirilen belirsiz sureli veya suresi bes yılı asan rekabet etmeme yukumluluğu 4054 sayılı Kanun’un 5. maddesi cercevesinde bireysel muafiyet kosullarını da tasımadığı takdirde, aynı Kanun’un 4. maddesi kapsamında yasak bir anlasma olarak değerlendirilecektir. Bu durumun ozel hukuk alanındaki sonucu, anlasmanın bes yılı asan sureler bakımından 4054 sayılı Kanun’un 56. maddesi gereği gecersiz hale gelmesidir. Kanun’un 56. maddesine gore, gecersiz anlasmalardan ve kararlardan doğan edimlerin ifası istenemez. Dolayısıyla kendi borcunu yerine getirmis olan taraf, karsı taraftan borcunu ifa etmesini isteyemez.

 

Rekabeti kısıtlayıcı anlasmanın gecersizliğinin bir diğer sonucu da bu anlasmaya gore ifada bulunmus olan tarafın, yerine getirdiği edimleri geri isteme hakkının ortaya cıkmasıdır. 4054 sayılı Kanun’un 56. maddesinde, daha once yerine getirilmis edimlerin gecersizlik nedeniyle geri istenmesi halinde, tarafların iade borcunun Borclar Kanunu (BK)’nun 63. ve 64. maddelerine tabi olacağı duzenlenmistir. Dolayısıyla taraflar bu durumda bes yılı asan sureler bakımından karsılıklı olarak munasip bir tazminat odemek durumunda kalabileceklerdir.

 

Bes yıllık surenin asılmasının bir diğer sonucu ise; anlasma taraflarının, 4054 sayılı Kanun’un ilgili hukumleri uyarınca Rekabet Kurulunun uygulayacağı idari para cezaları ile diğer idari yaptırımlara maruz kalabilecek olmalarıdır.

 

İntifa ve tapuya serh edilmis kira gibi sozlesmelerin muafiyetten yararlanma surelerinin bes yılla sınırlandırılması kuralının bir istisnası bulunmaktadır. 2002/2 sayılı Tebliğ’in 5. maddesinin (a) bendinde duzenlenen bu durum asağıdaki ornekle acıklanabilir:

 

Ornek: İstasyon sahibi A, istasyonu uzerinde dağıtıcı D’ye yirmi yıl sure ile intifa hakkı tanımak istemektedir. Bununla birlikte A, akaryakıt istasyonunu kendisi isletmek, baska bir ifadeyle “akaryakıt bayiliği yapmak” istememektedir.

Bu durumda D, A ile hicbir bağlantısı olmayan ve bayilik lisansı alabilecek ucuncu bir B kisisi ile bayilik sozlesmesi yaparsa, burada intifa sozlesmesinin suresinin bes yılla sınırlandırılması soz konusu değildir.

Gorulduğu uzere bu ornekte A ve D arasındaki hukuki iliski en bastan itibaren yalnızca intifa hakkı tanınmasıyla sınırlıdır. A ile D arasında herhangi bir suretle bayilik iliksisi kurulmamıstır.

 

2) Uygulamada bes yıllık muafiyetten yararlanma surelerinin hesaplanmasında hangi tarihler esas alınacaktır?

Yukarıda belirtildiği uzere, intifa, tapuya serh edilmis kira vb. sozlesmelerin bes yılı asan sureler bakımından muafiyet ten yararlanamamasının nedeni, bu sozlesmelerin, “rekabet yasağı”nın suresini fiilen uzatmasıdır. Bu nedenle bes yıllık surenin tespitinde, dağıtıcı ve bayi arasında kesintisiz olarak suregelen dikey iliski değerlendirilecektir.

Dikey iliksiden kasıt, taraflar arasındaki bayilik, intifa hakkı, kira, emanet, kredi ve benzeri sozlesmelerden olusan hukuki ve iktisadi iliski butunudur.

Bu bağlamda, taraflar arasında suregelen rekabet yasağına dayalı dikey iliskiye baslangıc teskil eden ilk anlasmanın yapıldığı tarih esas alınacaktır. Taraflar arasındaki, rekabet yasağı iceren bayilik sozlesmesi ile birlikte intifa, tapuya serh edilmis kira gibi sozlesmelerin  hepsinin aynı anda ortadan kalktığı tarih ise, rekabet yasağının sona erme tarihi olarak değerlendirilecektir. Bayilik sozlesmesi surmekteyken intifa sozlesmesinin sona erdirilmesi veya tam tersine, intifa sozlesmesi surmekteyken mevcut bayilik sozlesmesinin sona erdirilerek yeni bir bayilik sozlesmesi yapılması hallerinde, rekabet yasağı sona ermediğinden dikey iliskinin de kesintiye uğramadığı kabul edilecektir.

 

3) 18.9.2005 tarihi oncesinde yapılan intifa ve benzeri etkiye sahip sozlesmelerin 18.9.2010 tarihine kadar grup muafiyetinden faydalanabileceği kararlastırılmıstır. Bu durumda bu sozlesmelerin bes yıl kuralına uyumu hangi sekillerle sağlanabilir?

 

a. Bayilerin, bağlı oldukları dağıtım sirketleriyle sozlesmelerini yenilemek istememeleri halinde, bu anlasmalar bakımından 5 yıl kuralına uyum nasıl sağlanabilir?

b. Bayilerin, bağlı oldukları dağıtım sirketleriyle sozlesmelerini yenilemek istemeleri halinde, bu anlasmalar bakımından 5 yıl kuralına uyum nasıl sağlanabilir?

 

Cevap:

a. 18.9.2005 tarihinden once yapılmıs olan sozlesmeler bakımından, uyumlastırma sureci 18.9.2003 tarihinde baslamıs ve 18.9.2005 tarihinde sona ermistir.

Dolayısıyla, 18.9.2005 tarihinden once yapılmıs olup yine 18.9.2005 tarihi itibarıyla kalan suresi bes yılı asan sozlesmelerin, azami hadde indirgeme ilkesi gereğince 18.9.2010 tarihine kadar muafiyetten yararlanma ve uygulanma olanağı vardır.

Bu durumda, yani bayilerin bağlı oldukları dağıtım sirketleriyle sozlesmelerini yenilemek istememeleri halinde 18.9.2010 tarihine kadar intifa ve tapuya serh edilmis kira sozlesmelerinin sona erdirilmesi ve tapudaki serhin kaldırılması gerekmektedir.

Yukarıda da yer verildiği uzere; muafiyetten yararlanma suresinin tespitinde, dağıtıcı ve bayi arasında kesintisiz olarak suregelen dikey iliski değerlendirilecektir. Bu nedenle yalnızca bayilik sozlesmesinin yakın bir tarihte yenilenmis olması bir butun halinde değerlendirilen anlasmanın, 18.9.2010 tarihinden sonra grup muafiyetinden yararlanmasına imkan sağlamayacaktır.

 

Ornek: 1.1.2003 tarihinde onbes yıl sure ile intifa sozlesmesi ve bes yıl sure ile bayilik sozlesmesi yapılmıs olsun. 1.1.2008 tarihinde ise bes yıllık sure icin yeni bir bayilik sozlesmesi yapıldığını varsayalım. Bu durumda dahi, bir butun olarak intifa sozlesmesi ve bayilik sozlesmesinden olusan anlasmanın, 18.9.2010 tarihinden sonra grup muafiyetinden yararlanması mumkun değildir. En gec bu tarihte soz konusu sozlesmelerin uygulanmasına son verilmesi gerekmektedir. Tarafların bu tarihten once intifa ve bayilik sozlesmelerinin her ikisini de sona erdirerek bes yılı asmayacak sekilde yeni bir bayilik ve intifa sozlesmesi akdetmeleri mumkundur.

Ancak, sozlesmesini yenilemek istemediği halde zorlamalarla karsılasan bayilerin Rekabet Kurumu’na basvurmaları ya da bu durumun Kurum tarafından tespit edilmesi halinde, dağıtım sirketleri hakkında 18.9.2010 tarihinden itibaren 4054 sayılı Kanun cercevesinde ilsem yapılabilecektir.

 

b. Her iki tarafın da bayilik iliskisine devam etmek istemeleri halinde ise tapudaki kaydın kaldırılarak yeniden sozlesme yapılması ve tekrar tapuya tescil edilmesi mumkun olduğu gibi tarafların acık iradesini ortaya koyan baska hukuki yolların tercih edilmesi de mumkundur.

Orneğin taraflar arasında, bayinin mevcut intifa/kira sozlesmesini sonlandırma hakkının bulunduğu, buna karsın aynı dağıtım sirketi ile anlasma yapmak istediği hususlarının acıkca ifade edildiği ve soz konusu sure kısaltma islemine iliskin taraf iradelerinin yer aldığı ayrı bir yazılı anlasma imzalanması halinde, intifa hakkının tesisi asamasındaki sekil sartlarına aynen uyulması ve mulkiyet hakkı sahibi ile birlikte intifa/kira hakkı lehdarının ilgili Tapu Sicil Mudurluğune bizzat basvurmaları suretiyle resmi senet duzenlenerek tapuda intifa/kira hakkı surelerinin kısaltılması islemi yapılabilecektir. Ancak sure kısaltma islemi sadece 18.9.2005 tarihinden once imzalanmıs olan intifa/kira sozlesmeleri icin 18.9.2015 tarihinde sona erecek

sekilde gerceklestirilebilecektir.

 

4) 18.9.2005 sonrası yapılan intifa ve benzeri sozlesmelerin sureleri ne zaman bes yıl kuralına uygun hale getirilmelidir?

 

a. Uyumlastırma hemen mi yoksa bayilik sozlesmesi suresinin sonunda mı yapılmalıdır?

b. Sayet uyumun hemen sağlanması gerekli ise; sozlesmelerin bayilik

sozlesmesi suresinin sonundan itibaren bes yıla cekileceği konusunda bugunden bir mutabakat yapmak yeterli olur mu?

 

Cevap:

a. 18.9.2005 tarihinden sonra yapılmıs olup suresi bes yılı asan sozlesmelerin, yapıldıkları tarihten itibaren bes yıl sure ile muafiyetten yararlanma ve uygulanma olanağı vardır. Bu sozlesmeler bakımından herhangi bir uyumlastırma soz konusu olmayıp yapıldıkları tarihten itibaren bes yıllık surenin sonunda intifa ve kira sozlesmelerinin feshedilmesi ve tapudaki serhin kaldırılması gerekmektedir.

Her iki tarafın rızası olmak kaydıyla, mevcut sozlesmeler sonlandırılarak bes yılı asmayacak sekilde yeni bayilik sozlesmesi yapılması ve bununla uyumlu olarak intifa ve kira surelerinin de bes yılı asmayacak sekilde yenilenmesi soz konusu olabilir. Mevcut intifa veya kira sozlesmesi sonlandırılmaksızın yalnızca bayilik sozlesmesinin yenilenmis olması, 2002/2 sayılı Tebliğ’e uygunluğun sağlanması bakımından yeterli olmayacaktır.

Ancak, sozlesmesini yenilemek istemediği halde zorlamalarla karsılasan bayilerin, Rekabet Kurumu’na basvurmaları ya da bu durumun Kurum tarafından tespit edilmesi halinde, dağıtım sirketleri hakkında Kanun cercevesinde islem yapılacaktır.

Diğer taraftan bes yıllık surenin, intifa ve benzer etkiye sahip sozlesmelerin muafiyetten yararlanabileceği ust sınır olarak anlasılması gerektiği unutulmamalıdır. Taraflar arasındaki kesintisiz olarak devam eden dikey iliskinin suresi dikkate alınacağından, kimi durumlarda bu tur sozlesmelerin muafiyetten yararlanma suresinin bes yıldan daha kısa olma ihtimali bulunmaktadır.

Yukarıda yer alan acıklamalar iki ayrı ornekle somutlastırılmaya calısılmıstır.

 

Ornek 1: 1.1.2006 tarihinde bes yıllık bayilik sozlesmesi imzalanmıs, 1.1.2007 tarihinde ise 15 yıl sureli intifa sozlesmesi imzalanmıs olsun. Bu durumda her iki sozlesmenin de muafiyetten yararlanma suresi 1.1.2011 tarihinde sona erecektir.

 

Ornek 2: 1.1.2006 tarihinde uc yıllık bayilik sozlesmesi ve on yıllık intifa sozlesmesi imzalandığını varsayalım. Bayilik sozlesmesi 1.1.2009 tarihinde bes yıllık bir sure icin yenilenmis dahi olsa; bayi uzerindeki rekabet yasağı intifa sozlesmesi nedeniyle hic kesintiye uğramamıs olacağı icin, bu sozlesmelerin de muafiyetten yararlanma suresi 1.1.2011 tarihinde sona erecektir.

b. Bu turden bir mutabakat, mevcut sozlesmenin suresinin sonundan itibaren bes yıl daha yenilenmis sayılacağı anlamına geldiği icin, anlasmanın 2002/2 sayılı Tebliğ’de ongorulen sure sınırının dısına cıkmasına neden olacaktır.

 

5) Bayilik sozlesmesinin suresi sonunda bayi, sozlesmeyi devam ettirmek istemiyorsa ve intifa suresi devam ediyorsa (orneğin on yıllık sure daha varsa) dağıtıcı intifa hakkını kullanarak baska bir bayi ile bes yıllık bayilik sozlesmesi yapabilir mi?

 

Cevap: Yukarıda belirtildiği uzere, Tebliğ’in 5 (a) maddesinde yer alan istisna hukmu esas itibarıyla, istasyon sahibinin dağıtıcıya en bastan itibaren yalnızca kira veya intifa hakkı tanıdığı ve fakat taraflar arasında herhangi bir bayilik iliskisinin bulunmadığı durumları duzenlemektedir. Dolayısıyla taraflar arasında hem intifa veya kira hem de bayilik sozlesmesi bulunduğu hallerde, kural olarak mevcut bayilik sozlesmesinin tarafları değistirilerek geriye kalan intifa suresi bakımından istisna hukmunun kapsamına girilemeyecektir.

Diğer taraftan, ozellikle akaryakıt sektoru bakımından gerek dağıtıcıların alt piyasaya erisimi gerekse bayilerin yuruttukleri ticari faaliyet ile istasyon arasında sıkı bir iliski bulunmaktadır.

Bu nedenle, bayilik faaliyetinin istasyondan bağımsız olarak ele alınması mumkun değildir.

Dolayısıyla, Tebliğ’in azami bes yıl sure ile rekabet yasağına muafiyet tanınmasına dair hukmunun, bayilik faaliyetinin yurutulduğu istasyondan bağımsız olarak değerlendirilmemesi gerekir. Bu bakımdan akaryakıt sektoru ozelinde bes yıllık rekabet yasağı suresinin; “bir dağıtıcının bir istasyonu tek seferde yapacağı sozlesmeler yoluyla diğer dağıtıcıların faaliyetine kapatabileceği ust sınır” olarak yorumlanması gerekmektedir.

Dağıtıcı ile istasyon sahibi arasında hem bayilik hem de intifa (kira vb.) sozlesmesinin bulunduğu durumlarda, intifa sozlesmesinin muafiyetten yararlanabileceği ust sınır taraflar arasındaki dikey iliskiye esas teskil eden ilk anlasmanın yapıldığı tarihten itibaren bes yıldır.

Bu nedenle, dağıtıcının istasyon sahibi ile bağlantısı olmayan ucuncu bir kisi ile yapacağı bayilik sozlesmesinin suresi de bu bes yıllık sure ile sınırlıdır.

 

Ornek: İstasyon sahibi A, dağıtıcı D ile 1.1.2008 tarihinde uc yıl sureli bayilik ve on yıl sureli kira sozlesmesi yapmıstır. 1.1.2011 tarihinde A, D ile aralarındaki bayilik  sozlesmesini yenilemek istememektedir. D’nin kira sozlesmesine dayanarak, A ile bağlantısı olmayan ucuncu bir kisiyle yeni bir bayilik sozlesmesi yapması durumunda dahi, gerek bu bayilik sozlesmesinin gerekse A ile arasındaki kira sozlesmesinin

2002/2 sayılı Tebliğ ile tanınan grup muafiyetinden yararlanabileceği sure 1.1.2013 tarihinde sona erecektir.

 

6) Her bes yılda bir tarafların anlasmaları halinde uzayan ve fakat anlasmamaları halinde geri kalan sureye tekabul eden yatırımın geri odenmesini ongoren ve uzamayan bes yıldan uzun sureli intifa sozlesmelerinin grup muafiyetinden yararlanması mumkun mudur?

 

Cevap: Yukarıda yer verilen esaslardan da anlasılabileceği gibi 2002/2 sayılı Tebliğ uyarınca bayilik sozlesmeleri ile bu sozlesmelerde yer alan “rekabet etmememe yukumluluğu” suresine etki eden intifa sozlesmeleri, kira sozlesmeleri v.b. sozlesmelerin tamamı tek bir dikey anlasma olarak kabul edilmektedir. Bu nitelikte bir dikey anlasma ile bayiye 5 yıldan uzun sureli rekabet yasağı getirilmesi, soz konusu dikey iliskiyi grup muafiyeti kapsamı dısına cıkaracaktır. Dolayısıyla bu esaslar doğrultusunda bayilik sozlesmeleri ile birlikte duzenlenen intifa sozlesmelerinin, bes yılı asan sureler bakımından 2002/2 sayılı Tebliğ ile tanınan grup muafiyetinden yararlanması mumkun değildir.

Diğer taraftan kimi durumlarda salt intifa ve benzer etkiye sahip sozlesmelerin surelerinin bes yıl olarak belirlenmesi dahi, anlasmaların grup muafiyeti kapsamında sayılması icin yeterli olmayabilir. Bu durum su sekilde acıklanabilir: 2002/2 sayılı Tebliğ’in acıklanmasına ilişkin Kılavuzun 37. paragrafına gore; alıcının bes yıllık sure sonunda rekabet etmeme yukumluluğunden kurtulmasını engelleyen herhangi bir fiili durumun olmaması gerekmektedir. Orneğin, sağlayıcı alıcıya kredi temin etmis ise bu kredinin geri odemesi, alıcının bes yıl sonunda rekabet etmeme yukumluluğunden kurtulmasını engelleyecek sekilde duzenlenmemelidir.

Đntifa sozlesmesi karsılığında dağıtıcı sirket tarafından bayiye yapılacak yatırımın tutarı ve geri donus suresi de; bes yılın sonunda bayinin bayilik sozlesmesini sona erdirmesini engellemeyecek sekilde belirlenmelidir. Orneğin bayiye gerekli olandan yuksek miktarda kredi ya da borc verilmesi ve bes yılın sonunda bu bedellerin bayiden talep edilerek bayinin sozlesmesini sona erdirmesinin engellenmesi ya da zorlastırılması, duruma gore “fiili bir engel” olarak nitelendirilebilir.

Boyle bir durumda soz konusu bedellerin bes yılın sonunda talep edilmesi gibi yukumlulukler, 2002/2 sayılı Tebliğ’in acıklanmasına iliskin kılavuzun 37. paragrafında belirtilen anlamda, bayinin rekabet etmeme yukumluluğunden kurtulmasını engelleyen fiili bir durum olarak nitelenebildiği surece gecerli olmayacaktır. Dolayısıyla 2002/2 sayılı Tebliğ uyarınca asıl olan; anlasmanın yapıldığı tarihten itibaren her bes yılın sonunda, bayinin mevcut anlasmayı sonlandırmak ya da yeniden muzakere ederek azami bes yıllık bir sure icin yenilemek konusundaki ozgur iradesinin tam olarak ortaya konulabilecek olmasıdır.

 

7) Mevcut bayilik sozlesmelerinden rekabet etmeme yukumluluğu kaldırılır ise ne olur? Bu durumda bes yıllık sure sınırlaması gecerli midir?

 

Cevap: 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 8. maddesine gore bayiler ile dağıtıcılar arasında imzalanan anlasmalar munhasır nitelikte duzenlenmelidir. Dolayısıyla Kanunun ilgili hukmu gereğince akaryakıt sektorunde imzalanan bayilik anlasmalarından rekabet etmeme yukumlulukleri kaldırılamaz.

 

8) Oto LPG sozlesmeleri de soz konusu kararlar kapsamında mıdır?

 

Cevap: Rekabet Kurulunun ilgili kararlarında ortaya konulan esaslar oto LPG sektoru icin de gecerlidir.

 

 

 

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2009 - 10. ay
  • PETLİNE ‘ DAN SELF SERVİS BENZİN (31 Ekim 2009 Cumartesi)
  • AKARYAKITTA DEV OPERASYON (22 Ekim 2009 Perşembe)
  • P.O DAN ULUSAL MARKER AÇIKLAMASI (17 Ekim 2009 Cumartesi)
  • PİGM΄den İKİ EVET BİR RED (10 Ekim 2009 Cumartesi)
  • EPDK’DAN İSTASYONSUZ BAYİLERE UYARI (7 Ekim 2009 Çarşamba)
  • PETDER YÖNETİM KURULU YENİLENDİ (5 Ekim 2009 Pazartesi)