HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
SEKTÖRÜN OKULUNA YÖK΄ ten GEÇİT YOK …..

Kocaeli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu bünyesinde "Akaryakıt İstasyonları Hizmet Elemanları" ismiyle açılması için temelleri atılan program, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) engeline takıldı.

Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Meslek Yüksek Okulu bünyesinde "Akaryakıt İstasyonları Hizmet Elemanı" ismiyle açılması için temelleri atılan program Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ΄nun engeline takıldı. Türkiye genelinde yaklaşık 12 bin adet akaryakıt istasyonu ile faaliyet gösteren sektörde, nitelikli eleman sıkıntısı yaşanması üzerine, Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) tarafından Kocaeli Üniversitesi΄ne bir talep iletilmişti. Bu talebin KOÜ Senatosu΄ndan olumlu karşılanması sonucu Türkiye΄nin bu anlamda ilk mesleki eğitim programının kurulması için TABGİS ile Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Meslek Yüksek Okulu arasında 30 Nisan΄da protokol anlaşması düzenlenmişti. KOÜ Kocaeli M.Y.O. bünyesinde açılması için temelleri atılan programın; hem akaryakıt istasyonlarında sıklıkla yaşanılan yetkin personel istihdamı sorununun çözümlenmesine hem de istasyonlardaki çağdaş ve kaliteli hizmet anlayışının güçlenmesine fayda sağlayacaktı.

YÖK’ten onay alınması gerekiyordu

Bu programın hayata geçmesi için talebini KOÜ΄ye ileten TABGİS, bu programda okuyacak tüm öğrencilere sahip çıkılacağının altı çizmiş, okul süreleri boyunca ihtiyaç duyacakları tüm laboratuar donanımları, staj ve mezuniyet sonrası iş imkanı sağlanması konularında daima etkin olunacağını belirtmişti. Ancak  "Akaryakıt İstasyonları Hizmet Elemanı" ismiyle açılması planlanan programın hayata geçebilmesi için YÖK΄ten onay alınması gerekiyordu. YÖK΄ten de onay alınması halinde programın ilk öğrencileri 2008 - 2009 döneminde eğitimlerini almaya başlayacaklardı. 50 öğrenci ile başlaması düşünülen programda uygulamalı derslerde verilecek, öğrenciler böylece hem teorik hem de pratik bilgiler alacaklardı. Fakat YÖK Meslek Yüksekokulları Geliştirme Komisyonu sunulan teklifi kabul etmedi. 

“Bu programın hiçbir sorunla karşılaşmadan açılacağını düşünüyorduk”

Sektör için büyük önem taşıyan bu konuda Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Soner Çelikkol ile görüştük. Soner Çelikkol, Bayinin Sesi Gazetesi΄ne yaptığı açıklamada "Akaryakıt İstasyonları Hizmet Elemanı" ismiyle açılması planlanan program için, TABGİS yöneticileri üniversitemize bir taleple geldiler. Bu teklif üniversitemizin rektörlüğü tarafından olumlu bulundu. Bu çalışma böylece başlamış oldu. TABGİS΄in de istekleri doğrultusunda ders programı içerikleri belirlendi. Gerekçeli raporlar da oluşturuldu ve rektörlüğümüz tarafından YÖK΄e sunuldu. Biz bu aşamada bu programın hiçbir sorunla karşılaşmadan açılacağını düşünüyorduk. Bu program bizim için de önemliydi. Çünkü sendikanın vermiş olduğu vaatler, öğrencilerimizin lehine olacaktı. Bu program belki de okulun en güzel bölümü olacaktı. Öğrenciler bu programı okumak için adeta akın edecekti. İş ve gelecek garantisi veriliyordu, burs sağlanıyordu. Öğrenciler tarafından tercih edilecek bir bölüm olacaktı" dedi.

“Bir sunum daha yapacağız”

Yard. Doç. Dr. Soner Çelikkol, ancak sonuç itibariyle YÖK΄ten olumsuz karar çıktığını belirterek, "Kararın neden olumsuz çıktığını ve gerekçeli raporu bilmiyoruz. Benim tahminime göre, raporun tam olarak anlaşılmamış olması veya bu programın emsal teşkil etmemesi sebebiyle izin verilmemiş olabilir. Eğer rapor tam olarak değerlendirilmiş olsa idi bu kadar güzel bir programın reddedilmesi mümkün değildi. Rektörlük olarak TABGİS΄in de çalışmanın içinde olacağı bir sunum daha yapacağız. Belki bu kez daha organize olarak, yetkililerle görüşerek, konuyu birebir açıklayarak başvurmak gerekiyor. Sanıyorum ki bu kez program için izin çıkacaktır. Sonuç olarak ben bu programın mutlaka açılacağını düşünüyorum fakat zaman anlamında en kısa zamanda açılmasını istiyoruz. Biz okulumuzda programımızı ve sistemimizi kurduk ve okul olarak biz hazırız" diye konuştu.

“Petrol sektörü için ciddi bir üniversite eğitimi gerek”

Sektörün bu programa destek olarak programın önemini belirtmesi gerektiğini söyleyen Soner Çelikkol, "Petrol sektörü risk taşıyan bir alandır.  Bunun için ciddi bir eğitim alınması gerekiyor ve bu eğitim ancak ciddi bir üniversite eğitimi ile mümkün olabilir. Belki zaman içerisinde liselerde de bu tarz eğitim verilebilir ancak en azından şimdi lise mezunlarının bu alanda ciddi bir eğitim almaları gerekiyor. Bu anlamda bu programın önemi kamuoyuna yansıtabilirse ve konunun gerekliliğini daha net saptanabilinirse daha etkili olunur. 

“Bu konuda olumsuz karar çıkmasını hiç kimse kabullenmiş değil”

Akaryakıt İstasyonları Hizmet Elemanı programı için sunulan teklifin YÖK tarafından kabul edilmemesi konusu üzerine TABGİS Yönetim Kurulu Üyesi Hıfzı Akkulakoğlu, Bayinin Sesi Gazetesi΄ne yaptığı açıklamada; "Akaryakıt istasyonları adına eğitimli insanların yetişmesi için TABGİS olarak hazırladığımız teklife Kocaeli Üniversitesi ve senato sıcak bakmıştı. Hazırlanan gerekçeli rapor YÖK΄e iletildi. Gerekçeli rapor için İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Denizli, Manisa ticaret odaları gibi Türkiye΄de 50΄ye yakın ticaret odasından böyle bir programın açılmasında fayda olacağı konusunda üniversiteye görüşler yazıldı. Kocaeli Üniversitesi bütün bunları hazırladı ve gerekçeli rapor halinde bunu YÖK΄e sundu. Bizim kanaatimize göre YÖK bunu okumadan karar verdi. Yüksekokul içerisinde kurulacak bu program için çok büyük gereksinimler ihtiyaç yoktu. Sadece bir sınıf gerekli. Bu program için gerekli olacak teçhizatları karşılayacak, öğrencilere burs ve staj imkanı hazırlayacak kurumlar da hazırdı. Bu anlamda biz devletten bir şey istemiyoruz. Biz devletimiz için faydalı olacak bir çalışma yapmak istiyoruz. Bu konuda olumsuz karar çıkmasını hiç kimse kabullenmiş değil. Ancak şu anki verilen hayır cevabını kesin ve net bir tavır olarak görmüyoruz" dedi.

“50 öğrenci değil, 5 bin öğrenci bile okuyabilir”

Önümüzdeki dönem içerisinde Kocaeli Üniversitesi΄nin bu konuda yeni gerekçelerle birlikte tekrar izin almak için başvuracağını ifade eden Hıfzı Akkulakoğlu, "Bu defasında şubat ayına kadar onay verilerek bu iznin geçeceğine inanıyoruz. Biz bu konunun arkasını bırakmadık, çalışmalarımız devam ediyoruz. Kasım ayında Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü ile yeniden görüşmemiz olacak. Onlarda yeniden gerekçeleri hazırlayarak YÖK΄e müracaat edecekler. Akaryakıt sektörü, 12 bin istasyonu ve en az 100 bin çalışanı ile çok büyük bir sektör. Ben bunun gibi programlarda 50 öğrenci değil, 5 bin öğrenci bile okuyabilir diye düşünüyorum" diye konuştu.

“Neden akaryakıt servis elemanı yetiştirecek bir bölüm yok?”

Bu konunun ortaya çıkış hikayesini anlatan Hıfzı Akkulakoğlu, "Bu durumu aslında bizim istasyonumuzda otaya çıkan bir ihtiyaçtan hissettik. Daha sonra konuyu TABGİS΄e taşıdım ve süreç böylece gelişmeye başladı. İstasyonumuzda personel ihtiyacı olduğu zaman yerel gazetelere ilan veriyoruz veya yakınlarımızdaki büyük alışveriş merkezlerine ilanlar asmaktayız. Son zamanlarda bu ilanlardan dolayı bizimle çalışmak isteyen kişilerin çoğunun meslek yüksekokulu ve üniversite mezunu olduğunu gördük. Bizim istasyonumuzda İşletme Mühendisliği bölümü mezunu bir personelimiz 6 ay çalıştı, Elektronik Haberleşme Mühendisliği bölümünden mezun bir personelimizle de bir yıl çalıştık. Bizim ortaokul ve lise mezunu diğer personelimizle de büyük bir uyum gösterdiler. Yani fikrin ortaya çıkışı son zamanlarda akaryakıt istasyonlarında çalışmak için en fazla müracaatın yüksekokul mezunları tarafından gelmesidir. Bunun üzerine neden akaryakıt servis elemanı yetiştirecek bir bölüm olmadığını yönünde bir görüşümüz oluştu. Bu görüşü TABGİS Yönetim Kuruluna taşıdık. TABGİS olarak bu çalışmayı organize etmek istedik. Üniversite ile birlikte çalıştık ve bir müfredat hazırladık. Müfredatı üniversitenin yüksekokul bölümü geliştirdi ve senatoya sundu. Senatoda da kabul edilerek YÖK΄e teklif edildi.

Sektörel dersler verilecek

Akaryakıt sektöründe bulunan istasyonların her biriminde çalışabilecek yetişmiş eleman sağlayacak bu programda, 2 yıl olmak üzere toplam 4 yarıyıl için hazırlanan ders programında birinci dönem için Genel Kimya, Genel Kimya Laboratuarı, Petrol Ürünleri ve Teknolojisi, İş ve İşçi Sağlığı, Bilgisayar, Genel ve Teknik İletişim dersleri ile zorunlu dersler verilecek.
Birinci senenin 2. yarıyılında Petrol Rafinasyonu ve Akaryakıtlar, Petrokimyasal Hesaplama Teknikleri, Elektrik Bilgisi, Makine Bilgisi, İnsan Kaynakları Yönetimi dersleri ile 6 hafta boyunca staj bulunuyor. 2. senenin 3. yarıyılında; Taşıma ve Depolama Sistemleri, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Perakendecilik, Sistem Analizi ve Tasarım, Çevre ve Emniyet dersleri verilirken, programın son yarıyılında da Tesis ve Teçhizat Bilgisi, Akaryakıt İstasyonları Mevzuatı, Market Yönetimi, Operasyon Yönetimi ve yine 6 haftalık staj uygulanacak.

03.11.2008

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2008 - 11. ay
  • EPDK΄dan CEZA AÇIKLAMASI (24 Kasım 2008 Pazartesi)
  • DEV İHALEDE KIRAN KIRANA REKABET (23 Kasım 2008 Pazar)
  • TÜPRAŞ΄ TAN FİYAT AÇIKLAMASI (21 Kasım 2008 Cuma)
  • EPDK LPG SEKTÖR RAPORUNU AÇIKLADI (18 Kasım 2008 Salı)
  • DEV İHALE İÇİN 7 FİRMA ŞARTNAME ALDI (17 Kasım 2008 Pazartesi)
  • AKARYAKIT İSTASYONLARINA ANİ BASKIN (16 Kasım 2008 Pazar)
  • TÜRKİYE PETROL BORSASI KURULUYOR. (12 Kasım 2008 Çarşamba)
  • EPDK’dan 739,200.- YTL CEZA (11 Kasım 2008 Salı)
  • PETDER΄den FİYAT AÇIKLAMASI (9 Kasım 2008 Pazar)
  • LPG’li ARACI TERCİH EDENLER ARTTI (5 Kasım 2008 Çarşamba)
  • LUKOİL AKPET ΄e YENİ TEKLİF SUNACAK (1 Kasım 2008 Cumartesi)