HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 85,59 dolar
  • Yeni Nesil ÖKC’lere geçişte süre uzatımı
  • Küresel piyasalarda petrol ve gaz keşifleri yarıya düştü
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,56 dolar
  • Akaryakıt depolama tesislerinde tarife değişikliği
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,45 dolar
  • ABD΄nin ticari ham petrol stoku 6,4 milyon varil azaldı
  • MOTORİN’DE İNDİRİM
  • Brent petrolün varil fiyatı 88,57 dolar
  • IEA: Dünyada elektrikli araç satışları bu yıl 17 milyona ulaşarak güçlü artış gö
  • Elektrikli araç kullanımı yaygınlaştırılacak, şarj istasyonu ağı genişleyecek
  • Orta Doğu Gerilimi: Petrol Fiyatlarında Yükseliş
EPDK TOPLAMDA 18 FİRMAYA 3.965.133 TL CEZA KESTİ …

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından alınan ve Resmi Gazete’nin 28 Temmuz 2012 – 28367 sayısında yer alan kararla, 16 firmadan ön araştırmaya gerek olmaksızın konuya ilişkin yazılı savunmalarını istedi. Alınan kararda firmaların 15 gün içerisinde savunmalarını kuruma göndermeleri gerekiyor.

Ayrıca yine EPDK tarafından alınan kararla marker seviyesinin düşük olması, dağıtıcı dışında yakıt ikmali yapılması, petrol piyasası kanunu yönetmeliklerine aykırı hareket etikleri gerekçesiyle çok sayıda  bayiye 2.578.973.- TL  Gerekli yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için Dağıtıcı Lisansı sahibi 3 firmaya 1.100.000.- TL , Madeni Yağ Lisansı 1 firmaya da 286.160 – TL  olmak üzere toplamda 3.965.133.- TL para cezası verildi.

Söz konusu idari para cezalarının 60 gün içerisinde yatırılacağı 30 gün içerisinde yatırılması halinde %25’lik indirimden yararlanılacağı veya taksitlendirme talebinde bulunulabileceği, Kurul Kararı aleyhine Danıştay’da dava açma hakkınızın saklı olduğu belirtilmiştir.

 

Epdk ‘nın cezalar ile ilişkili kararına ait detaylar ;

 

28 Temmuz 2012 CUMARTESİ

            Resmî Gazete

                                        Sayı : 28367

 

                            ÇEŞİTLİ İLÂNLAR

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

 

 

1)      Kurul’un kararı ile dağıtıcı lisansı sahibi bir firmaya yükümlülüklerine ilişkin bildirimleri yapmayarak 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 4 üncü maddesini ihlal ettiği anlaşıldığından, 250.000 TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

2)      Ceyhan/ADANA adresinde faaliyet gösteren istasyonlu bayilik lisansı alan fakat söz konusu lisansı sona erdirilen bir bayii dağıtıcısı olduğu Starpet Garzan Akaryakıt Dağıtım Pazarlama Anonim Şirketi haricinde çeşitli firmalardan akaryakıt temin etmesinin; fatura tanzim ederek çeşitli defalar akaryakıt satış faaliyetinde bulunmasının, sebebiyle yazılı savunmasının alınması uygun görülmüştür.

3)      Bayat / Afyonkarahisar adresinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonun yeterli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen akaryakıt ikmali yaptığının tespit edilmesi nedeniyle, teknik düzenlemelere uygun olmayan akaryakıt ikmali yaptığının tespit edilmesi nedeniyle, akaryakıt istasyonunda vaziyet planında yer almayan gizli yer altı tankı tespit edilmesi nedeniyle ilgili mevzuatta belirlenen yasal süre içerisinde yazılı savunmada bulunmadığı anlaşıldığından 148.803,TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

4)      Karaman adresinde istasyonlu bayilik lisansı kapsamında faaliyet gösteren bir bayinin sigorta yaptırma yükümlülüğünü yerine getirmemesi 12.327 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

5)      Kurul’un kararı ile dağıtıcı lisansı sahibi Gören Petrol Depoculuk ve Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 27/6/2007 tarih ve 1240 sayılı Kurul Kararının 4 üncü maddesinde belirtilen yükümlülüklerine ilişkin bildirimleri yapmadığından 250.000 TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

6)      Karacabey / BURSA adresinde istasyonlu bayilik lisansı kapsamında faaliyet gösteren akaryakıt istasyonundaki düzeneği vaziyet planında bulunmamasına karşın piyasa faaliyetine konu etmek eyleminin, akaryakıt istasyonundan alınan motorin numunesine ilişkin analiz raporuna göre motorini tağşiş etmek eyleminin ön araştırma ve soruşturma prosedürüne gerek olmaksızın yazılı savunmasının alınması kararlaştırılmıştır.

7)      AYDIN adresinde bayilik lisansı kapsamında faaliyette bulunan bir istasyonun Büyükçekmece / İSTANBUL” adresinde faaliyette bulunan bir istasyondan akaryakıt temin ettiği tespit edilmiş olup mezkur lisans sahibinin yazılı savunmasının alınması kararlaştırılmıştır.

8)      Bir akaryakıt istasyonundan alınan motorin numunelerine ilişkin analiz raporlarına göre, Akaryakıta ağır ve hafif ürün karıştırılarak tağşiş etmek eyleminin Gerekli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen ve ilgili teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmali eyleminin , yazılı savunmasında öne sürdüğü hususların yapılan fiili haklı gösterecek gerekçeler olamayacağı anlaşıldığından, ve bu olay tekerrür ettiğinden toplamda 412.068.-TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

9)      Kurul kararı ile Mamak / ANKARA adresinde bir akaryakıt istasyonunda tağşiş / hile amacıyla akaryakıta karıştırılabilecek ürünler bulundurarak 5015 sayılı Kanuna aykırı hareket ettiği, Lisans sahibinin yazılı savunmasının süresi içerisinde Kuruma intikal etmediği, anlaşıldığından bayiye 147.933,-TL olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

10)   Kurul kararı ile Mamak / ANKARA adresinde bir akaryakıt istasyonu içerisinde ve/veya bitişiğinde gizli yer altı tankı, düzenek ve tertibatı bulundurarak Petrol Piyasası Kanuna aykırı hareket ettiği, Lisans sahibinin yazılı savunmasının süresi içerisinde Kuruma intikal etmediği anlaşıldığından, 12.327,-TL olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

11)   Kurul’un kararı ile As Baksan Petrol Ürünleri Nakliye İnşaat Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında 280.000,-TL tutarındaki idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Kurul Kararının yazımı sırasında ortaya çıkan maddi hata sebebiyle söz konusu ceza tutarının 280.300,-TL olarak ilgiliye iletildiği anlaşılmış, anılan maddi hata düzeltilerek lisans sahibine yeniden bildirim yapılmıştır. Lisans sahibinin lisans adresinden ayrılmış olması sebebiyle ilgiliye tebligat gerçekleştirilememiştir.

12)   Kurul kararı ile bir akaryakıt istasyonunda gerekli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmalinde bulunmasının Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler Hakkında Yönetmeliğine aykırı olmasuı sebebiyle 147.933,-TL olarak uygulanmasına” karar verilmiştir.

13)   Kurul’un kararı ile bir akaryakıt istasyonunun lisansına kayıtlı dağıtım şirketi haricinde başka bir kaynaktan akaryakıt ikmal ederek  Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’ne aykırı hareket ettiği, Lisans sahibinin yazılı savunmasının süresi içerisinde Kuruma intikal etmediği, anlaşıldığından 147.933,-TL olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

14)   Kurul kararı ile ; Turan MEMİCİOĞLU-Ülkem Biodizel hakkında 57.156,-TL tutarındaki idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Ostim Vergi Dairesinin söz konusu para cezasına ilişkin ödeme emri ceza tebligatının usulüne uygun yapılmaması sebebiyle Ankara 16 ncı İdare Mahkemesinin kararı ile iptal edilmiştir. İlgili davada ikamet adresi olarak belirtilen adrese yeniden tebligat çıkartılmış olup, Turan MEMİCİOĞLU’nun söz konusu adreste tanınmaması sebebiyle ilgiliye tebliğ edilememiştir.

15)   Yenimahalle / ANKARA adresinde faaliyet gösteren madeni yağ lisansı sahibi bir firmanın yapılan denetimde tespit edildiği üzere, madeni yağ lisansı alma yükümlülüğünü yerine getirmeden madeni yağ üretimi gerçekleştirerek Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğine aykırı hareket ettiği değerlendirildiğinden yazılı savunmasının alınmasına karar verilmiştir.

16)   Elmadağ / ANKARA adresinde kurulu akaryakıt istasyonunda yapılan denetimde alınan numunelerin analiz raporları ile tespit edildiği üzere, istasyonunda tağşiş / hile amacıyla akaryakıta karıştırılabilecek ürünler bulundurmasını nedeniyle yazılı savunmasının alınmasına karar verilmiştir.

17)   Elmadağ / ANKARA adresinde kurulu akaryakıt istasyonunda yapılan denetimde istasyonunun yer altı tanklarından ve tankerden alınan motorin numunelerine ilişkin analiz raporları ile tespit edildiği üzere solvent ve yağ karıştırılarak motorini tağşiş etmesi eyleminin; ulusal marker seviyesi geçersiz ve/veya teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal etmesi eyleminin; Lisansına kayıtlı dağıtım şirketi haricinde başka bir kaynaktan akaryakıt ikmal etmesi eyleminin Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğine aykırılık teşkil ettiği değerlendirildiğinden yazılı savunmasının alınmasına karar verilmiştir.

18)   Elmadağ / ANKARA adresinde kurulu akaryakıt istasyonunda yapılan denetimde alınan numunelerin analiz raporları ile tespit edildiği üzere, istasyonunda tağşiş / hile amacıyla akaryakıta karıştırılabilecek ürünler bulundurması nedeniyle yazılı savunmasının alınmasına karar verilmiştir.

19)   Tuzla / İSTANBUL adresinde Madeni Yağ Lisansı kapsamında faaliyet gösteren bir firmadan alınan numunelere ilişkin Analiz Raporunda numunelerin organik çözücü (toluen,white spiritve motorin) içermesi nedeniyle lisansının verdiği haklar dışında faaliyette bulunma eyleminin sonucunda  286.160,-TL, tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

20)   Keskin/Kırıkkale” adresinde faaliyet gösteren bir akaryakıt istasyonundan lisanslı olduğu dönemde, fatura tanzim ederek, yeniden satış maksadıyla başka bir istasyona akaryakıt satışı gerçekleştirmesi sebebiyle yazılı savunmasının alınması uygun görülmüştür.

21)   Bozdoğan AYDIN adresinde bulunan bir bayi 01/11/2011 - 05/11/2011 tarihleri arasında lisanssız bayilik faaliyetinde bulunması senediyle yazılı savunmasının alınması kararlaştırılmıştır.

22)   Aydın adresinde faaliyette bulunan bir akaryakıt istasyonunun Bergama/İzmir adresinde bayilik faaliyetinde bulunan başka bir bayiden akaryakıt temin ettiği tespit edilmiş olup yazılı savunmasının alınması kararlaştırılmıştır.

23)   Dağıtıcı lisansı sahibi Marpet Otomotiv Akaryakıt Madeni Yağ İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin yükümlülükleri yerine getirmeyerek Petrol Piyasası Kanununu ihlal ettiği anlaşıldığından 600.000 TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

24)   Orhangazi / BURSA adresinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonundan alınan motorin numunesine ilişkin analiz raporuna göre; motorine solvent ve yağ karıştırılarak tağşiş edilmesi, ulusal marker seviyesi GEÇERSİZ ve teknik düzenlemelere AYKIRI akaryakıt ikmali suretiyle Petrol Piyasası Kanununa aykırı hareket ettiği, usulüne uygun olarak talep edilmesine karşın, süresi içerisinde yazılı savunma sunmadığı anlaşıldığından, anılan tüzel kişi hakkında, motorine solvent ve yağ karıştırılarak tağşiş edilmesi ile ulusal marker seviyesi geçersiz ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmali eylemi nedeniyle 147.933.- TL. tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

25)   Keskin/Kırıkkale adresinde faaliyet gösteren bir akaryakıt istasyonu nezdinde yapılan yapılan denetim neticesinde alınan akaryakıt numunelerine ilişkin olarak yeterli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen ve teknik düzenlemelere uygun olmayan akaryakıt ikmal etmek ve tağşiş ve/veya hile amacıyla akaryakıta katılabilecek ürünleri akaryakıta katmak suretiyle Petrol Piyasası Kanuna aykırı hareket ettiği , yine yapılan denetimlerde tespit edilen gizli yer altı tankını piyasa faaliyetine konu etmek suretiyle, yapılan denetimde bir tanker aracılığıyla bağlı dağıtıcısı dışında akaryakıt ikmal etmesinin sebebiyle adı geçenin, ilgili mevzuatta belirlenen yasal süre içerisinde yazılı savunmada bulunmadığı anlaşıldığından toplamda 423.517,TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

26)   Kılıçarslan Sinanpaşa / Afyonkarahisar adresinde faaliyet gösteren bir akaryakıt istasyonunun bayilik lisansının iptal edilmesine karşın lisanssız olarak akaryakıt satışı yapmak suretiyle Petrol Piyasası kanununa muhalefetten adı geçenden alınan yazılı savunmada ileri sürülen hususların söz konusu gerçek kişiyi haklı çıkarabilecek hukuki gerekçeler olamayacağı anlaşıldığından 61.638,-TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

27)   Kurul’un kararı ile LPG otogaz bayilik lisansı sahibi bir istasyonun yapılan denetimde LPG tüpü dolumuna yarayan aparat bulundurmasının ve tüp dolumu yapmasının Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanununa aykırı olduğu anlaşıldığından yazılı savunmasının  alınmasına karar verilmiştir.

28)   Seyhan/Adana adresinde mukim istasyonun bayilik lisansı almaksızın ve fatura tanzim ederek bir şirkete akaryakıt satışında bulunması nedeniyle yazılı savunmasının alınması uygun görülmüştür.

29)   Seyhan/ADANA adresinde bulunan bir istasyonun bayilik lisansı almaksızın ve fatura tanzim ederek bir başka bayiye akaryakıt satışında bulunmasının Petrol Piyasası Kanununa aykırılık teşkil etmesi sebebiyle yazılı savunmasının alınması uygun görülmüştür.

30)   Mustafakemalpaşa/Bursa” adresinde faaliyet gösteren bir istasyonda marker seviyesi geçerli olmayan ve teknik düzenlemede yer alan özelliklere aykırı akaryakıt ikmalinde bulunduğunun ve akaryakıta tağşiş ve/veya hile amacıyla katılabilecek ürünleri kattığının tespit edilmiş olması nedeniyle yazılı savunmasının alınması kararlaştırılmıştır.

31)   Bozdoğan AYDIN adresinde bulunan bir istasyonun lisanssız bayilik faaliyetinde bulunması   nedeniyle yazılı savunmasının alınması kararlaştırılmıştır.

32)   İstasyonlu bayilik lisansı sahibi bir bayinin bayisi olduğu dağıtıcı haricinde bir başka bayiden akaryakıt ikmal etmesi sebebiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verilmiştir.

33)   İletim Lisansı (LNG) sahibi bir bayinin Doğal Gaz Piyasası hükümleri uyarınca istenilen bilgi ve belgeleri, mevzuata aykırılıkların 30 günlük süre içerisinde giderilmesi ihtarına rağmen vermemesi nedeniyle, 431.472.-TL, idari para cezası uygulanmasına ve yedi gün içinde istenilen bilgileri doğru olarak vermeleri hususunda yazılı ihtarda bulunulmasına karar vermiştir.

34)   Bir akaryakıt istasyonunda yapılan denetimde, tağşişe yarayan ürün bulundurulduğunun tespit edildiğinden 147.933,-TL idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir.

 

28 Temmuz 2012

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 20 2 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2012 - 7. ay
  • EPDK 2.038.300 TL CEZA KESTİ … (25 Temmuz 2012 Çarşamba)
  • TTK da YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER (1 Temmuz 2012 Pazar)